Ajankäytön ABC

 

  Kuva
 
 
Alla on ote tulevasta keväällä julkaistavasta e-kirjastamme, joka antaa sinulle yhden työkalun oman ajankäyttösi hallintaan. Kirjan teksti on suunnattu yrittäjille, yrittäjyyttä pohtiville tai yrittäjähenkisille, mutta tämä työkalu soveltuu kenelle tahansa. Kutsun työkalua Ajankäytön ABC:ksi:
 
Yrittäminen vie alkuvaiheissa yrittäjän kokonaispanoksen, joka käytännössä usein merkitsee sitä, että työ vie lähes koko ajan. On unohdettava 40 tuntinen työviikko ja vapaat viikonloput, näin ainakin aluksi. Yrityksen tiloissa palaa valot iltaisin ja myös viikonloppuisin. Perhe usein sanoo yrittäjää ”asuntosäästäjäksi”, kun hän on niin paljon poissa kotoa, asunto säästyy! Tavoitteena tulisi kuitenkin olla alkuvuosien ponnistusten jälkeen järkevä ajankäyttö, jossa on vapaa-aikaa perheelle, itsensä kehittämiselle sekä harrastuksille.
 
Matti Mentori päätti opettaa Onni Onnistuvalle työkalun nimeltä Ajankäytön ABC.
 
Työkalu perustuu kahteen ohjeeseen:
  
  1. Seuraa ja tunnista oma ajankäyttösi
  2. Järkeistä ajankäyttöäsi
 
Ajan käytön seurannassa kirjaa ylös päivittäin koko viikon työtuntisi.  Luokittele työtuntisi esimerkiksi seuraavasti:
 
             A         suunnitteluun ja kehittämiseen käytetty aika
             B         päivittäisrutiiniin kulunut aika
             C         turhaan hukattu aika
 
Kun lasket yhteen kunkin ryhmän tunnit, niin kerro summat vaikkapa tuntipalkallasi, onhan aika rahaa ja olethan yrityksesi tärkein tekijä. Näin saat karkean arvion siitä, miten paljon panostat tulevaisuuden eurojen hankintaan, kuinka paljon menee pakollisiin tämän päivän rutiineihin ja kuinka paljon heität aikaasi hukkaan.
 
Kun sinulla on nyt kuva omasta ajankäytöstäsi, voit järkeistää sitä seuraavasti:
  
  1. Kirjaa ylös kaikki tehtäväsi. Niitä on varmasti paljon ja monenlaisia.
  
  1. Luokittele työt edellä olevan ryhmityksen mukaan. Näin saat karkean kuvan, mistä kehittämis- ja suunnittelutyö muodostuu, minkälaiset työt kuuluvat päivän rutiineihin ja minkälaisten ”turhien hommien” kautta heität rahaa hukkaan. 
  
  1. Tämän jälkeen kokoa työt isoiksi kokonaisuuksiksi luokittelusi perusteella ja karsi turhat tehtävät. Kokonaisuuksia voivat olla esimerkiksi kehitystehtävät ja tämän päivän operatiiviset työt.
  
  1. Priorisoi kokonaisuuksien sisällä olevat tehtävät.
  
  1. Aikatauluta työt, prioriteettijärjestyksessä, kokonaisuuksittain esimerkiksi siten, että aamupäivänä hoidat ainoastaan tämän päivän arkirutiineja keskeytyksettä ja iltapäivä on varattu vain ja ainoastaan kehitykselle.
  
  1. Noudata tekemääsi suunnitelmaa ja tee työt suunnitelman mukaisesti.
 
Kun kokoat pirstoutuneet tehtäväsi suuremmiksi kokonaisuuksiksi ja hoidat keskeytyksettä yhden kokonaisuuden tehtäviä kerrallaan, huomaat töiden sujuvan helpommin, saat enemmän aikaiseksi, tunnet stressin helpottuvan ja havaitset oman kapasiteettisi kasvavan.
 
Matti Mentori painotti Onnille, että yrittäjältä vaaditaan tehokkuutta. Tehokkuuden vaatimuksena puolestaan on tehokas ja suunnitelmallinen ajankäyttö. Tämä vaatii sinulta Onni itsekuria ja vahvaa itsesi johtamista, mutta jos et osaa johtaa itseäsi, kuinka kykenisit johtamaan tulevia alaisiasi? Vahva itsesi johtaminen ja itsekuri puolestaan vaativat sinulta motivaatiota, asennetta ja valtavaa halua menestyä, eli pysäyttämättömän yrittäjän tahtoa!
 
KITEYTYS:
 
Mieti aina teetkö työtä vai tulosta. Yrittäjältä vaaditaan tehokkuutta joka saavutetaan suunnitelmallisena ajankäyttönä ja asioiden priorisointina. Tämä puolestaan vaatii vahvaa itsensä johtamista. Menestyjä osaa johtaa itseään sekä alaisiaan.
 
Lähde mukaan Matti Mentorin ja Onni Onnistuvan matkalla kohti menestyvää yrittäjyyttä tästä.
 
P.S Pekka Mattila antaa tällä ilmaisella videolla 3 omaa vinkkiään ajankäytönhallintaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *